Nederlandse grootbanken zullen een deel van hun kredietverlening aan het mkb via crowdfundingplatforms laten lopen. Die voorspelling deed Lex van Teeffelen, lector financiële en economische advisering aan de Hogeschool Utrecht donderdag op het congres De week van de ondernemer.

“Ze laten de screening van de kredietaanvragen in feite over aan het crowdfunding platform, en zeggen dan: als een aanvraag aan de criteria doet, financieren wij de eerste 25 procent”, zegt Van Teeffelen in een toelichting tegenover Z24.

Volgens hem is één bank, die hij niet met name wilde noemen, al volop met de voorbereidingen hiervoor bezig. Ze zou daarmee buitenlandse voorbeelden volgen. Eerder deze week werd bekend dat Citigroup 150 miljoen dollar heeft doorgespeeld aan Lending Club, een Amerikaans online platform, dat inmiddels voor 7 miljard dollar leningen verstrekte aan particulieren en bedrijven.

Hoger rendement

Banken hopen zo hogere rendementen op hun kredietverlening te halen, zegt de lector. Nu vragen ondernemers vaak kredieten aan tussen de 100.000 en 500.000 euro. Banken verdienen daar netto niet veel meer op omdat hun interne beoordelingsprocedures inmiddels zwaar zijn opgetuigd: “Het vier-ogenprincipe voor de acceptatie van een krediet is vervangen door een achtogenprincipe of meer.”

Op crowdfundingplatforms zoals geldvoorelkaar.nl betalen leners, al naargelang het risico van de aanvraag, rentepercentages die veelal hoger liggen dan een klassieke banklening. Het netto rendement op de verstrekte lening kan daardoor voor banken hoger uitkomen.

Banken zouden daarmee de stap herhalen die ze eerder zetten met kleine kredieten: samen hebben ze het bedrijf Qredits gevormd, dat kredieten tot 250.000 euro aan kleine ondernemers verstrekt. Qredits kan goedkoper werken dan de grootbanken.

Voor ondernemers betekent dit in de toekomst dat ze wellicht makkelijker toegang tot krediet krijgen, maar wel tegen relatief hogere rentetarieven.

De keuze aan alternatieve financieringsvormen buiten de bank om - van kredietunies tot crowdfunders en alternatieven voor de beurs - groeit razendsnel. Dat fenomeen creëert weer een markt op zich. Het bedrijf Credion heeft inmiddels 80 adviseurs in het die kunnen helpen bij zo'n 50 vormen van financiering.

Lees ook

Binnenvaartschippers: als de banken geen krediet wil geven, regelen we het zelf

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl